Японська Чайна Церемонія (яп. 茶道, ちゃどう / さどう, укр. тядо́, садо́ ) дослівно перекладається як «Шлях Чаю», являє собою ритуал чаювання за чітким набором правил в спеціально облаштованому приміщенні і настільки ж важлива для розуміння японської культури, як і Бушідо – «Шлях Воїна».
Повна чайна церемонія займає декілька годин, проте для туристів у токійському саду Хаппо-ен проводять скорочене дійство, яке, тим не менше зачаровує і запам’ятовується особливою гармонійною атмосферою.
Дерев’яний чайний будиночок розташований в спеціально відведеному місці саду, яке допомагає налаштуватися на особливий лад чистих помислів та забути про щоденні турботи.
На порозі гостей зустрічає шанобливий господар, вносить все необхідне начиння. Вишукане мистецтво ідеально відточених рухів майстра та одночасно неквапливий спокій послідовних дій приготування та споживання напою з зеленого порошкового чаю маття (мат-ча) приносить відчуття єдності між всіма учасниками чайної церемонії та відчуття реальності конкретного моменту.
Всередині будиночок облаштований за певною схемою, з обов’язковою нішею, в якій стоїть ваза з квітами , а на стіні висить сувій–какемоно з ієрогліфом. До чаю дають спеціальні види традиційних солодощів. Після закінчення чаювання гості та господар прощаються, проте відчуття особливого піднесення залишається всередині надовго.
Ліля Тяжка для Мандрівки Японією
ФОТО: © Мандрівки Японією https://japantravel.com.ua
Post your comment